Ingatlanos okiratok: Eldőlt (?) nem kell az üres hátoldalakat szignózni és számozni

Ez a cikk több mint 5 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az IM Igazságügyi és Magánjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkára, a 2018. január 5-i keletű megkeresése nyomán január 25-én hivatalosan hivatalosan tájékoztatta kamaránk elnökét, dr. Réti Lászlót Földművelésügyi Minisztérium Jogi és Igazgatási Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára számára kialakított, az Ügyvédi Tevékenységről szóló törvény 43. § (2) bekezdés a) és b) pontjaival kapcsolatos jogértelmezéséről. Az elnök azért kért intézkedést, mert a Fővárosi Földhivatal illetékes főosztálya szerint az okiratok üres hátoldalait folyamatos lapszámozással és a felek szignójával kell ellátni, ha az nem az ügyvéd által összefűzött formában kerül benyújtásra.

A tájékoztatás lényege: a főosztály kamaránkkal e tárgyban közölt jogértelmezése az IM szerint téves. Üres hátoldalt sem szignózni, sem oldalszámozni nem kell.

Az állásfoglalás szerint az adathordozó papírlap és az “okirat” eltérő fogalmak. A hordozó csak abban a részében tartozik az okirathoz, amely részében okirati tartalmat jeleníti meg, ideértve természetesen az okirat mellékleteit is. A hordozónak az a része, amelyen okirati tartalom nincs, fogalmilag tehát nem része az okiratnak. Tartalom nélküli okirat nem létezik. A felek gondolati tartalmát nem hordozó üres lapoldal nem az okiratnak, hanem csak az adathordozónak része, azt sem szignózni, sem folyamatos oldalszámozással ellátni nem kell. Kérte a földügyi tárca helyettes államtitkárát, hogy a megfelelő eszközökkel szíveskedjen előmozdítani a jogalkotói célnak megfelelő egységes jogalkalmazói gyakorlat kialakítását.

A Földművelésügyi Minisztériumból származó február 1.-jei információ szerint az Igazságügyi Minisztérium fenti tájékoztatóját küldik meg a kormányhivataloknak. A kamarát ezért már külön nem is kell értesíteniük.  Az irat a Földhivatalokhoz pár nap alatt juthat el, reméljük több elutasítás, hiánypótlás már nem lesz. Az eddigi hibák orvoslása a hatóságok feladata lesz. A kamara felajánlja, hogy az intézményes, egységes megoldásról szívesen közvetít, egyeztet a Fővárosi Földhivatallal. Reményeink szerint a Hivatal is megnyugvással fogadja az állásfoglalást.