Megszűnik a regisztrációs díj, itt az igazgatási szolgáltatási díj

Ez a cikk több mint 7 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az igazgatási szolgáltatási díjat (Itv. 67. §) egyes közigazgatási hatósági eljárásokért, illetőleg egyes intézmények igazgatási jellegű szolgáltatásának igénybevételéért kell fizetni. Olyan illeték, ami nem az államkasszában, hanem az adott közigazgatási szervnél landol. Az ügyvédi tevékenységről szóló új törvény nyomán megszűnnek a kamarák elnökségei által eltérő összegekben és eljárásonként eltérően megállapított regisztrációs díjak. A 2018. január 7. napján hatályba lépő 16/2017. (XII. 7.) IM rendelet bevezeti a már 2009 óta az ügyvédi törvényben elvileg létező, de eddig nem alkalmazott igazgatási szolgáltatási díjat.

A hatás nem lesz egyforma. Például a felvételi ügyekben a területi kamarák többségében jóval magasabb regisztrációs díjakat egységesen országosan 200.000 Ft-ra szállítják le. Ez Budapesten és néhány más kamarában viszont sajnálatosan jelentős emelkedést hoz. Több, eddig ingyenes igazgatási eljárásért (pl.: igazolásokért) is fizetni kell. Viszont ingyenesek lesznek a kamarán belüli formaváltások – ezekért a legtöbb kamarában eddig fizetni kellett.

Az elv az, hogy azok fizessék meg az eljárások költségeit, akik azokat igénybe veszik és ne az általános kamarai költségben, a tagdíjban jelenjenek meg. Ebből következne, hogy csökkennie kellene a tagdíjnak, de nem így van! A tagdíjak megállapítása is kikerült a területi kamarák jogköréből. Törvény növelte meg a Magyar Ügyvédi Kamara feladatait és emelte meg a számára fizetendő területi hozzájárulás mértékét a tagdíj 25%-ára. Ez a területi kamarák többségében a finanszírozhatatlanság veszélyét idézte elő (Budapesten nem). A Magyar Ügyvédi Kamarának kell országosan egységes, egyforma tagdíjakat megállapítani szabályzatában. Bár a szabályzatot még nem tették közzé, a BÜK elnöksége már döntött arról, hogy a várhatóan megemelkedő tagdíjból 10%-os kedvezményt biztosít azoknak, akik 2018. január 31-ig egy összegben azt megfizetik. Arra nézve pedig a tavaszi közgyűlésig stratégiát dolgoz ki, hogy szolgáltatásokban a praxisok hogyan kaphatnak vissza majd többet, mint amit az emelkedés pénzügyi teherben jelent.

Az új, kedvezményes tagdíj valamivel alacsonyabb lesz, mint ami 2010 és 2014 között már hatályban volt, de magasabb mint a jelenlegi, a 2008-asra 2014-ben visszavitt szint.

Az igazgatási szolgáltatási díjról szóló rendelet itt olvasható, a tagdíj szabályzatot pedig kihirdetését követően hírlevelünkben és honlapunkon haladéktalanul mi is meg fogjuk hirdetni.