Pp: nem volt tömeges a keresetlevél-visszautasítás – van iratminta a JogTudorban

Ez a cikk több mint 5 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BÜK megkeresésére a Fővárosi Törvényszék elnöke választ adott a bírói statisztikákon alapuló tájékoztatást a januári kereset-visszautasításokról. A hír téves volt, a visszautasítások száma  5% alatt volt januárban.

A kockázatokat csökkenti a BÜK JogTudor/Jogkódex elektronikus adatbázis bal oldali tartalomfájában található iratmintatár, a “AZ ÚJ PP. IRATMINTATÁRA”. A “PERINDÍTÁS” alatt ott van 10 letölthető keresetminta az eljárás minden szakaszát lefedő 388 egyéb közül. A keresetminták I. részében szerepelnek a megkövetelt adatok (telefonszám, e-mail), és a VI. részben is a perképességre vonatkozó utalás, ahol erre szükség van (tehát, ha a mintában a képviselt jogi személy volt, akkor igen, ha természetes személy, akkor nem). Vigyázat! Egyes bírák szigorúan veszik azt is, ha a megkövetelt adat nem a keresetlevél megfelelő részében tűnnek fel.

Az egyes minták – jelen állapotukban – azokat a kellékeket tartalmazzák, amelyeket az adott minta alapjául szolgáló képzeletbeli eset megkövetel. Tehát nincs külön természetes személyre és külön jogi személyre pl. kötelmi kereset minta -> így akár előfordulhat, hogy az ügyvéd előveszi a “Keresetlevél dologi jog perben” mintát, ahol természetes személy a felperes, kitörli, átírja, beadja – és ha az ügyfele egy kft, akkor már hibás is lehet a keresetlevele. Mert a jogi személy felperesre vonatkozó specialitások nem szerepelnek a természetes személy felperesre “szabott” mintában, és ha ő az átírás során nem is írta bele, akkor… tehát a minta a Jogkódexen lévő állapotában még teljesen jó, de a szerkesztése során lehet benne olyan változtatásokat tenni, amelyek “lerontják” a beadhatóságát.

A megfelelő mintahasználaton túl az intézményes megoldás nyilván az adminisztratív terhet kiváltó intelligens nyomtatványok majdani behozatala és az értelmezési túlzásoknak a bírák polgári kollégiumai által történő – lehetőleg mihamarabbi egységes országos gyakorlat keretében történő – visszanyesése kell legyen.