Ügyvédek a közjóért – a Budapesti Ügyvédi Kamara IV. Pro Bono Napja

Ez a cikk több mint 8 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén negyedik alkalommal szervezte meg a Budapesti Ügyvédi Kamara a Pro Bono Napot, amikor ingyenesen kaphatott jogi tanácsot bárki, akinek szüksége volt rá. A rendezvény 2023. október 25-én került megrendezésre, ahova idén rekordszámú, 431 jogkereső regisztrált és 115 kolléga vállalt szolgálatot eltérő helyszíneken, így a Kamarában, a szolgálatot teljesítő kolléga saját irodájában offline illetve online, és voltak telefonos megkeresések is. A jogterületek repertoárja évről évre bővül, idén általános polgári jog, cégjog, családjog, büntetőjog, társasház- és ingatlanjog, munkajog, biztosítási jog, adójog, szerzői jog, adatvédelem, gondnokság alá helyezéssel és gondnoksággal kapcsolatos ügyek, hagyatékkal és örökséggel kapcsolatos ügyek, idegenrendészeti ügyek, civil szervezetekkel kapcsolatos ügyek szinte mindegyikében – a kollégáknak köszönhetően – segíteni tudtunk.

A “pro bono” latin kifejezés, jelentése a “közjóért”, ami gyakorlatilag a civil jótékonyság egyik formája, önként vállalt, ingyenesen végzett olyan szakmai tevékenységet jelent, amit szakemberek végeznek, speciális képességeiknek megfelelő szolgáltatásokat vállalva önkéntes alapon, fizetség nélkül, olyanokat segítve, akik rászorulnak. Hazánkban a PILNET alapítvány kezdeményezése 2006-ban indult el – mely szerint az alapítvány tagjai internetes portáljukon segítenek civil szervezeteknek pro bono alapon ügyvédeket találni jogi problémájuk megoldására. Fontos állomás volt a pro bono tevékenység történetében továbbá, hogy a Pilnet Alapítvány és a Magyar Ügyvédi Kamara megalapította az Év Pro Bono Ügyvédje és az Év Pro Bono Ügyvédi Iroda díjat, melyet a Magyar Ügyvédnapon adnak át. Büszke szívvel emlékezhetünk arra, hogy az év Pro Bono ügyvédje díjat 2019-ben a BÜK kapta meg. A díj elnyerése megtisztelő és méltóságteljes elismerése volt a Budapesti Ügyvédi Kamarának és mind a 117 kollégának, akik a 2019. évi Pro Bono Napon részt vettek, szolgálatot teljesítettek. A díjjal azokat az ügyvédeket ismerik el, akik a helyi közösségeknek nyújtott kiemelkedő pro bono munkájukon keresztül tevékenységükben népszerűsítik az önkéntes, ingyenes munkát, a hátrányos helyzetű emberek segítését és ezzel a magyar társadalom megerősítésén fáradoznak.

2023. október 25-én, elveink – mely szerint a “jogi képviselet mindenkit megillet és jogi segítség nélkül senki nem maradhat” – messzemenőkig teljesültek. És bár 20-30 perc konzultáció mindannyian tudjuk, nem mindig elegendő egy jogvita megoldására, a Pro Bono Napot igénybe vevő jogkeresők elégedetten távoztak, köszönő leveleket írtak és hálájukat fejezték ki felénk.

Ezúton is köszönet és hála a szolgálatot teljesítő Kollégáknak, nélkülük nem lett volna az idei Pro Bono Nap (sem) ilyen hatékony, eredményes és népszerű. Jövőre folytatjuk!