2023. október 25-e az Európai Ügyvédek Napja

Ez a cikk több mint 6 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei téma: “Az ügyfél-ügyvéd kommunikáció titkossága: a titoktartás védelme elengedhetetlen az Ön jogainak védelme érdekében”

Az ügyvéd-ügyfél titoktartás védelme a megfigyeléssel szemben a CCBE egyik prioritása idén, különösen az Európai Parlament Pegasus kémprogramól szóló jelentése kapcsán. Az ügyfél és az ügyvéd közötti bizalmas információcsere kulcselem a bizalmi kapcsolat kialakításában, amely lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy közölje körülményeit annak érdekében, hogy tanácsot kapjon, képviseljék és megvédjék. Az ügyfelek csak akkor kaphatnak megfelelő jogi tanácsadást, ha nyíltan és bizalmasan kommunikálnak.

A titoktartás védelme nélkül nincs valódi jog a jogi tanácsadáshoz, és így az igazságszolgáltatáshoz való valódi hozzáférés sem érvényesül!

A CCBE összeállított egy rövid jegyzetet, amely összefoglalja az ügyfél-ügyvéd kommunikáció bizalmas jellegének legfontosabb elemeit, és közérthető módon elmagyarázza, miért fontos a védelme. A dokumentum összegyűjti a témával kapcsolatos legfontosabb forrásokat is – az uniós és nemzetközi jogforrásokat, valamint a vonatkozó esetjogot is (EJEB/EUB ítélkezési gyakorlatát).

A CCBE 2023. október 23-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben ünnepelte az Európai Ügyvédek Napját “Az EU és az Európa Tanács szerepe az ügyvédi szakma alapvető értékeinek védelmében és előmozdításában az igazságszolgáltatás területén” című egész napos rendezvénnyel.